Työturvallisuuskeskuksen blogi

26.3.2018 11.20

Altistuminen työssä – tunnista ja torju yhteistyönä

Vaikka elinkeinorakenne ja työn luonne ovat muutoksessa, hyvin monet altistuvat edelleen työssään erilaisille työhygieenisille altisteille. Esimerkiksi melua, erilaisia kemiallisia aineita ja yhdisteitä sekä sisäilmasto-ongelmia esiintyy kutakin vähintään puolen miljoonan työntekijän työssä Suomessa.


Vanhat tutut kemialliset altisteet, kuten jauhopöly, puupöly, hiekka- ja kiviaineksissa esiintyvä kvartsi, allergisoivat metallit, isosyanaatti- ja epoksiyhdisteet sekä erilaiset liuotinaineet ovat yhä yleisiä teollisilla työpaikoilla. Uudet työtavat tuovat mukanaan uusia altistumistilanteita. Tästä hyvänä esimerkkinä on muutama vuosi sitten yleistynyt tekniikka vanhojen viemäriputkien pinnoittamiseksi epoksiyhdisteillä.

Työhygieenisten altisteiden riskinarviointi vaatii ammattitaitoa. Täytyy osata tunnistaa altisteet, paikantaa altistumistilanteet, arvioida altistumistasot ja tietää mahdolliset terveydelliset seuraamukset eri pitoisuuksilla. On ilmiselvää, että harvalla työpaikalla on tähän arviointityöhön riittävästi asiantuntemusta. Siksi onkin erittäin tärkeää tehdä kiinteää yhteistyötä työterveyshuollon ja tarvittaessa erityisten työhygienian asiantuntijoiden kanssa.

Vain riittävä asiantuntemus takaa riskinarviointien oikeellisuuden, mikä on ehdoton edellytys onnistuneelle altistumisen torjunnalle. Työn pirstaloitumisen ja yhteisten työpaikkojen lisääntymisen myötä myös yritysten välinen yhteistyö ja tiedottaminen korostuvat altistumisen ehkäisyssä.

Työturvallisuuskeskus järjestää aiheesta viisi Kansainvälisen työturvallisuuspäivän alueellista seminaaria 27.4.2018 Espoossa, Kuopiossa, Raumalla, Rovaniemellä ja Vaasassa.

Tervetuloa mukaan!

Kirjoittaja Rauno Hanhela on Työturvallisuuskeskuksen toimitusjohtaja.



Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
5.5.2018 20.32
Keikkatyössä pääkaupunkiseudulla
Keikkatyö ja määräaikaiset
Lyhytaikaiset sijaisuudet ja määraikaiset työsuhteet ovat varmaankin yleistymässä, ainakin mitä työpaikkailmoituksista on havaittavissa. Pääkaupunkiseudun kunnallinen henkilöstöpalveluyritys pyrkii palkkaamaan lisää henkilöitä juuri määräaikaisiin tehtäviin, joissa tärkeintä ei aina ole alalta suoritettu tutkinto, vaan enemmänkin halu tehdä töitä. Keikkatöissä törmääkin asenteeseen, että keikalle tullut ei välttämättä tunne tehtävän kaikkia puolia ja silloin korostuu työpaikan yleinen työturvallisuus. Olen törmännyt työmitoituksen yli- ja alilyönteihin, vaaditaan mahdottomia olemattomalla perehdytyksellä, toinen äärilaita ovat hyvin vaatimattomat vaatimukset. Olenkin itse joskus päätynyt tehtäviin, joita en välttämättä tunne aiempien tehtävien perusteella eli kyseessä on riskinotto. Henkilöstöpalveluyritys sekoittaa pakan vaatimalla periaatteessa vain aputyöntekijän työpanoksen, vaikka vaatimukset voivat olla kovat toisissa paikoissa. Välillä tilataan työntekijöitä väärällä nimikkeellä, joka selviää vasta kun työntekijä menee paikan päälle. Työntekijälle se voi merkitä menetettyä työpäivää työtuloissa. Keittiöillä törmää ilmastoinnin alimitoituksiin ja sisäilmaongelmiin, puhumattakaan erilaisesta melusta, johon työpaikan omat työntekijät näyttävät suhtautuvan vain suvaitsevasti (kovaääninen musiikki, häiritsevät muut äänet). Uutena ilmiönä on pitkien keikkojen jakaminen erillisiin päiviin, joka merkitsee useita eri työntekijöitä saman sijaisuuden aikana, joka uuvuttaa niitä, jotka juuri odottavat pitkää keikkaa ja turhauttavat työpaikan vakituiset työntekijät, joiden on opastettava aina uutta henkilöä. Yritys voi perustella käytäntöä sillä , että ei ole saatavissa ketään juuri tälle pitkälle keikalle. Uskon, että syy voi olla jokin aivan toinen.


eu_kampanja_2018

Tunnista ja hallitse kemialliset tekijät työpaikalla

Terveellinen työ -kampanja 2018-2019

Lue lisää kampanjan verkkosivuilta
eu_kampanja_2018

Terveellinen työ kampanja 2018-2019

Telma 3_18

Telma-lehti 3/2018: Kemialliset riskit

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje